תמ"א 38 ופינוי ובינוי – כיצד הם דומים אך שונים?

תמ"א 38 ופינוי בינוי, הינם מושגים מוכרים ומדוברים אצל רבים שעוסקים בענף הבנייה וגם אצל אלו שלא, מה אומר כל אחד מהם, כיצד הם כל כך דומים אך בכל זאת שונים?
במאמר שלפניכם נסקור את הדברים ונסביר אותם בצורה הטובה ביותר ויתרה מכך נבין כיצד המערכות של אלומלייט יכולות לייעל את תשומות הפרויקט של כל אחד מהם.

תמ"א 38:
תמ"א 38
היא תוכנית המתאר הארצית לחיזוק מבנים קיימים בפני רעידות אדמה.

אוסף של תקנות, שתפקידן העיקרי הוא טיפול בסיכונים הנובעים מרעידות אדמה בישראל. התוכנית הוכנה ביוזמת המועצה הארצית לתכנון ולבנייה ואושרה ע"י ממשלת ישראל ב-14 לאפריל 2005 (ויקיפדיה).

פינוי בינוי:

פינוי בינוי הוא סטטוס בישראל לשטח עירוני שהוחלט להרוס את בתי המגורים הישנים שבו ולבנות תחתיהם בנייני מגורים חדשים.
משרד השיכון והבינוי רשאי להכריז על שטח כעל מתחם פינוי בינוי באמצעות צו הכרזה, שתוקפו עד שש שנים. פינוי בינוי הוכרז לראשונה כמדיניות רשמית של משרד הבינוי והשיכון בשנת 1998 (ויקיפדיה).

לאחר שהגדרנו במאמר הנ"ל את המושגים הבולטים, נצלול לעומק הדברים ונבין לאיזה פרויקט יכול כל אחד מהם להתאים.
תמ"א 38 – לרוב ההגדרה תקפה לכל עיר בארץ, אולם חלות תוכניות ספציפיות עם הנחיות ייחודיות, בהתאם לעיר בה נדרש הביצוע.
מדובר בבניין יחיד שאליו מתווספת תוספת בנייה של עד 25 מ"ר בהתאם לקווי הבניין, כאשר לרוב מדובר בהוספת ממ"ד, חידוש תשתיות הבניין, הוספת לובי ומעלית ועוד.
הוועדה המקומית בהתאם לכל עיר היא זאת שמחליטה האם התוכנית מאושרת או לא, כאשר לתושבים שגרים בבניין ולעסקים שגובלים באזור יש אפשרות לערער על ביצוע הפרויקט.
תנאים הכרחיים ובולטים שאליהם יש לשים לב:

  • הוצא היתר לבניית הבניין בו רוצים לבצע תמ"א 38 – לפני שנת 1980
  • בחינה הנדסית שקובעת שהבניין אינו עומד בתקן 413 – בדבר יכולתו להתמודד עם כוחות אופקיים בעת רעידת אדמה.

לסיכום, כפי שניתן להבין הדבר מצריך תנאים מיוחדים שאם כאשר אחד הסעיפים אינו חל, לא ניתן יהיה לבצע את הפרויקט ולכן, לפני שמתחילים לתכנן אחד, חשוב לעבור על כל הסעיפים החשובים.

WhatsApp-Image-2023-01-03-at-12.20.28

כשמדברים על התחדשות עירונית, המטרה של הפרויקטים היא לחדש אזורי מגורים ושכונות ישנות. מצב בו משפרים, מחזקים ומשדרגים את התשתיות והשטחים שמסביב.
מוסיפים דירות חדשות לבניינים קיימים, או שמבצעים הריסה מוחלטת של הבניין ובונים אחד חדש במקומו. הדבר יכול להגיע מהממשלה או ביוזמה של אנשים העוסקים בענף הבנייה.
בשביל לבצע התחדשות עירונית, הפרויקט צריך לכלול לפחות 24 דירות קיימות.
הדבר עובר תהליך תכנוני ע"י מוסדות התכנון ובו בודקים גם את נושא הסביבה כגון:
כבישים, תשתיות, מוסדות חינוך ועוד.

כיצד מסכמים את ההבדלים העיקריים ביניהם?

1. גודל הפרויקט ומטרותיו – אם מדובר בפרויקט קטן, תמ"א 38 יכולה להתאים מפני שמדובר בבניין אחד לעומת התחדשות עירונית שיכולה לכלול מספר בניינים.
2. זמני אישור עבור הוצאת התוכנית – תמ"א 38 תיקח פחות זמן לעומת פינוי בינוי, נדרשים אישורים בירוקרטיים ורבים יותר מה שמעכב משמעותית את הנושא.
3. מגורים בזמן ביצוע הפרויקט- בתמ"א 38 (חיזוק מבנה ויסודותיו) הדיירים יכולים להמשיך לגור למשך התקופה שלרוב אורכת בין שנה לשנתיים (לא כולל עיכובים משתנים) לעומת זאת בפינוי בינוי הדיירים עוברים לדירה חלופית בשכירות עד לסיום הבנייה וחוזרים רק בסיום לבית החדש שלהם.
4. עלויות תחזוקה לאחר ביצוע הפרויקט – כתוצאה מהשדרוג שחל בשניהם קיימת עלייה בהוצאות השונות כגון: תחזוקה, ארנונה, ועד בית ועוד. בפינוי בינוי העלייה היא גבוהה יותר עקב הוספה של יותר דירות והוספה של מערכות שמתאימות לכמות גדולה יותר של דירות, השדרוג ניכר.
כמו כן, יש הקלות בנושא התשלומים בהתאם להכנסה של המשפחה שבבעלות הדירה בפרויקט.

איך ניתן בכל זאת לייעל פרויקטים של תמ"א 38 ופינוי בינוי?

אם מתייחסים לתמ"א 38 לעיתים רבות מאוד, פרויקטים כאלו יכולים להתקיים ללא עגורן ובעזרת מערכת התבניות המודולריות שלנו ,Rasta+ ניתן לעבוד בצורה ידנית ובכך לחסוך כסף רב.
כשמדברים על תוספות בנייה לפרויקט תמ"א כמו למשל ממ"ד, בשיטת הבנייה הקלאסית של עץ, משך הבנייה יכול לקחת 3-4 ימים, להבדיל משימוש בתבניות אלומיניום אשר בעזרתן ניתן להקים ממ"ד תוך מספר שעות/יום עבודה אחד.

פרויקטים של תמ"א נחשבים בדרך כלל לצפופים מאוד ובנוסף קיימים מגורים באתר תוך כדי בניה, לכן בעזרת שימוש בתבניות אלומיניום ניתן לייצר סדר, ארגון וסביבה נקייה עבור הדיירים ובכך לוודא שהפרויקט מתנהל בדרך הבטיחותית ביותר.

יתרון משמעותי בבנייה של פרויקט תמ"א באמצעות תבניות מאלומיניום, בא לידי ביטוי במשקל התבניות – תבניות האלומיניום הן קלות, מה שמקל משמעותית על העבודה מכיוון שפרויקטים אלו פעמים רבות מתקיימים ללא מנוף באתר הבנייה, כך שפועל אחד יכול להרים בעצמו את התבנית.

אם מדובר בפרויקטים של פינוי בינוי, צריך למצוא מגוון פתרונות לכמות גדולה יותר של מבנים וגם אותם חברת אלומלייט יכולה לספק, החל משלב התכנון ועד לביצוע הפרויקט.
לאלומלייט קיימות מספר מערכות בולטות שמתאימות ליציקת קירות, תקרות ותמיכה.

ואם חסר לכם ציוד מסוים? תמיד ניתן לפנות לפרויקטור שלנו בשטח שייתן מענה מקצועי מקיף.

בנוסף, אתם יכולים להיכנס לאתר או לאפליקציה שלנו, שם ניתן להזמין את כל הציוד המשלים בצורה נוחה ופשוטה שמאפשרת לכם להתעסק בפחות בירוקרטיה ויותר בהשלמת הפרויקט שלכם.

מעוניינים לקדם את הפרויקט שלכם ולקחת אותו לשלב הבא?
השאירו פרטים בתיבה שלמטה וניצור איתכם קשר בהקדם!

מצב הפועלים בשטח בתקופת מלחמת חרבות ברזל

מתכנון לביצוע: כיצד הופכים חזון למציאות

מיגונית, ממ"ד וחשיבותם בכל בית ומרחב בישראל

מהפכה בבניה: כיצד החדשנות הטכנולוגית חוללה מהפכה בענף הבניה?

נווה גן, בני-ברק

תמ"א 38 ופינוי ובינוי – כיצד הם דומים אך שונים?

מלון צמרת המרינה, הרצליה

מצב הפועלים בשטח בתקופת מלחמת חרבות ברזל