בחודשים האחרונים חווה מדינת ישראל מלחמה מתישה, קשה ובלתי נגמרת נגד ארגון הטרור חמאס שפועל היישר מרצועת עזה ומשגר אלפי טילים ללא הרף לכל רחבי מרכז ודרום הארץ.
בחלק גדול מן ההערים שמותקפות במהלך המלחמה לא קיימת אפשרות קרובה וצמודה של מיגון לתושבים/אזרחים.
פעמים רבות מדובר במבנים ישנים מאוד ולחלקם אין מקלט בבניין, מיגונית ברחבי השכונה/הרחוב ואף ממ"ד שלרוב ניתן למצוא במבנים חדישים יותר ובבתים פרטיים.
כיום עם התפתחות אמצעי הבנייה ניתן לרכוש מיגונית או ממ"ד איכותיים בצורה פשוטה עם זמני אספקה מהירים בהתאם לגודל הקיים אצלכם בבית או בבית העסק.
איך תדעו איזה אמצעי מיגון יותר מתאים לכם?
תחילה נגדיר כל אחד ומהם ובהמשך נבין מה ההבדלים השונים מבניהם.
מהי מיגונית?
מיגונית הינה מבנה יביל העשויה מבטון מזוין או מחומר בעל תכונות דומות, היא מגיעה במספר גדלים וצורות ומוצבת בשטחים ציבוריים שונים כגון: פארקים, מרכזי קניות, תחנות אוטובוסים כאשר אין מספיק זמן לרוץ למקלטים. מטרתה העיקרית היא לספק הגנה ככל הניתן ולצמצם את הנזק מהדף והרסיסים. בשנים האחרונות ניתן גם למצוא אותה במספר גדול של בתי אב ברחבי הארץ.
מהו ממ"ד?
ממ"ד הינו מרחב מוגן דירתי העשוי מבטון מזוין בלבד, ומספק הגנה מפני איומים שונים למשל: התקפות טילים, רקטות וגם מפני איומים ביולוגיים וכימים. את הממ"ד ניתן להציב גם במספר מקומות ציבוריים וביניהם: גנים, בתי ספר משרדים, קניונים ועוד.
תוסיפו לכך את העובדה שבבתים פרטיים הוא יכול לשמש כחדר לכל דבר ואף חדר שניתן לעבוד בו כמו משרד, קליניקה.
הסיבה שהשימוש החל בממ"ד ונהיה נפוץ נבע בעקבות מלחמת המפרץ שחלה בשנת 1991, והביאה לפריצת הסכר בנושא. מלחמת המפרץ המחישה עד כמה חשוב תחום המיגון במרחב הציבורי והפרטי.
על אף זאת, כפי שהוזכר לעיל בתים רבים בישראל עדיין אינם ממוגנים וזמן ההתמגנות שלהם הינו קצר במיוחד, דבר שלעיתים רבות גורם להם להסתמך בעיקר על המזל ויכול לסכן חיים רבים של משפחות.
כשמסתכלים ממש מעט לאחור כלומר ארבע וחצי חודשים לעבר מלחמת חרבות ברזל שהגיחה לפתע ב-7.10 והדהימה את כל מי שחי במדינת ישראל ובעולם תפסה אזרחים רבים לא מוכנים, וללא אמצעי מיגון שונים כמו ממ"ד, מיגונית ומקלט.
כל אחד מהם למשך תקופת הלחימה ובעת חירום יכול לסייע עד כמה שניתן בשמירה על חיי אדם.
מטרת המרחבים המוגנים היא לספק מיגון מפני התקפות טילים שלעיתים רבות זמן ההתראה שאנו מקבלים הינה קצר ובסדר טווח של 10 שניות ועד דקה (תלוי אזור)
הממ"ד יכול להיות אחד החדרים בבית, או אם אנו נהעה בשטח ציבורי בנקודה מסוימת שאליה נופנה פעמים רבות ע"י שלט המסמן: מרחב מוגן.
הממ"ד או המיגונית נותנים מעין מענה מסוים גם לתקיפה בלתי קונבנציונלית, לכן חשוב מאוד לוודא שקיימים פתחי אוורור בגודל המתאים לכניסת אוויר ומנגד אטימות חזקה על מנת למנוע חדירה של רסיסים במצבים של פגיעת טילים או חדירה של גזים רעילים. אי לכך ובהתאם לזאת, חובה להתקין מסנני אוויר במקרה ותהיה שהייה ממושכת כשמדובר בתקיפה כלשהי, בין אם מדובר בהתמגנות מפני טילים ואף אמצעים ביולוגיים למיניהם.
עם השנים, כתוצאה משדרוג הטכנולוגיה שהביאה עימה טילים חכמים, חזקים ומהירים יותר עם טווח משתנה בהתאם למיקום, הדבר הוביל לכך שחשוב להיות ממוגנים כמעט בכל אזור בו אנו נמצאים ברחבי הארץ.
המטרה של מיגונית וממ"ד היא לספק הגנה בכל מקום אשר נהיה, אך חשוב לשים לב למספר ההבדלים המרכזיים ביניהם.
הנה חלק מהם שיכולים לעשות מעט סדר בנוגע למה שיכול להתאים יותר עבורכם:
- הצבה בבית לקוח/מרחב ציבורי:
מיגונית ניתן וכדאי להציב לאחר הכנת שטח שהוכשר מראש ומתאים, ואופן ההתקנה שלה מתבצע באופן טרומי, כלומר, מהמפעל לבית הלקוח. המפרט הטכני שלה מעט שונה מהמפרט של הממ"ד (מידות / עובי קירות וכדומה) הצבת ממ"ד לעומת זאת מצריכה תכנון מקיף הכולל את בדיקת המבנה ואף שיפוצו. היום חברות החלו לייצר ממ"דים ניידים ויבילים במפעל ולשנעם גם לבית הלקוח.
- אישור תקני – ממ"ד הינו מרחב מוגן יביל שמאושר ע"י פיקוד העורף, ואילו מיגונית תלויה בקבלת אישור ספציפי מפיקוד העורף, ללא האישור היא אינה מהווה פתרון חלופי חוקי.
- גודל המבנה- מיגונית ניתן לבנות עפ"י מידות מסוימות ולעומת זאת ממ"ד יש לבנות בהתאם למידות שקבע פיקוד העורף בגודל אחיד.
- שינוע או העברה- הממ"ד המסורתי נבנה כחלק מהבית, אך כפי שציינו בסעיפים הקודמים, כיום ניתן לרכוש ממ"דים יבילים ולהציבם בחצר / בשטח. בנוסף, כיום קיימות שיטות נוספות להפיכת חדר רגיל לממ"ד. מיגונית לעומת זאת היא מבנה יביל בלבד הניתן לשינוע בצורה יחסית קלה ופשוטה באמצעות מנוף ממקום למקום.
- עלויות- טווח המחירים ביניהם משתנה בהתאם לשדרוגים והתוספות כאשר מחירו של ממ"ד לעיתים יהיה גדול פי שניים ממחיר המיגונית.
על מנת לבחור את דרך ההתמגנות המתאימה לכם, חשוב לוודא באמצעות תכנון מקיף מראש, הכולל התייעצות עם חברה שמבינה בתחום ויודעת להתאים לכם, בין אם אתם מעוניינים באמצעי מיגון עבור הבית הפרטי שלכם או עבור העסק שבו אתם מנהלים.
לקבוצת אלומלייט מפעל טרומי בו תוכלו למצוא מגוון דגמים של מיגוניות וממ"דים יבילים, כאשר כל אחד מהם מגיע במידות שונות, תוספות משתנות ועוד.