הכל על יציקת בטון בעידן המודרני

בטון הוא חומר גלם נפוץ מאוד בענפי הבנייה והשיפוצים. רבים מאנשי המקצוע סבורים כי שלב יציקת הבטון מהווה את החלק המרכזי בתהליך הבנייה. מדובר בשלב שבו נוצק הבטון אל תוך הטפסות (תבניות בעזרתן יוצקים בטון), שתפקידן לשמר את צורתו של הבטון במצבו הנוזלי, ולתמוך בו עד למיצוקו ויכולתו לשאת באופן עצמאי את משקלו.  בשנים האחרונות בטון הופך לפופולרי יותר ויותר גם בקרב עבודות הריצוף.                                                              

יותר ויותר אדריכלים בוחרים במשטחי בטון כדי להעניק לחללים שונים מראה ייחודי ומרשים. מקומות נוספים בהם ניתן למצוא משטח כזה, הם בחצרות של בתים פרטיים, כשרוצים, לצד השטח הירוק, ליצור אזור שאפשר לנצל לכל מטרה.

יציקת בטון מבטיחה ריצוף חזק במיוחד ועמיד בפני כל פגעי מזג אוויר. הבטון מבוסס על תערובת של צמנט, מים, חצץ וחול, כאשר אלו מאפשרים כושר נשיאה גבוה מאוד. יתרון חשוב בבטון הוא, שלא נוצרים מרווחים או מהמורות, אלא, התוצאה המתקבלת היא משטח אחד רציף.

סוגי בטון

  1. בטון מזוין-

בטון מזוין הוא טכנולוגיית בנייה המשלבת בטון בעל חומר אלסטי במטרה לקבל חומר בנייה חזק במיוחד.  כמעט תמיד מדובר בשילוב של בטון עם פלדה, אך קיימים גם חומרים אפשריים נוספים. בתוך הבטון המזויין נמצאים רשתות או מוטות פלדה המתחברים אל הבטון תוך כדי יציקתו. התוצר המתקבל מיציקה של בטון הלוכד בתוכו את המוטות והרשתות האלו נקרא "בטון מזוין". בטון זה הוא חומר המסוגל להתנגד לסוגים שונים של מאמצים.

  1. בטון דרוך-

בטון דרוך סוג של טכנולוגיית בנייה המשתמשת בבטון ובכבלי פלדה מתוחים. קורות בטון דרוך משמשות בדרך כלל לבניית גשרים או קירויים הנושאים עומסים גדולים על פני משטחים גדולים. אלמנטים מבניים מבטון דרוך יכולים להגיע לשטח פנים רחב מכאלו הבנויים מבטון מזוין.

  1. בטון רזה– משמש למטרות מילוי ויישור, בטון זה אינו עמיד לעומסים ומשמש כשכבה תחתונה.
  2. בטון קל – כשמו כן הוא, תערובת קלה המגיעה עם תערובת חומרים כימיים אשר מיצרים בועות אוויר וחללים בבטון. בטון זה משמש למטרות בידוד אקוסטי והגנה מחום וקור.

יציקות בטון (בטון טרומי) – בטון אשר מגיע יצוק בתבניות ומובא לאתר הבנייה כאשר הוא מוכן. לרוב מייצרים את התבניות במפעלים. תבניות אלו מגיעות לאתר, ומורכבים המשטחים ליסודות הבניין.

שלבי יציקת הבטון:

שלב ראשון של יציקת בטון- הכנת השטח. בדיקת תשתיות חיוניות (תקשורת, גז, חשמל, מים), במידת הצורך, זה יעבור למקום אחר. במידה והאדמה אינה יציבה וישרה, יונח ניילון ייעודי על השטח, על מנת למנוע בריחת נוזלים.

שלב שני הוא טפסנות. פעולה זו היא תיחום שטח העבודה. לפעולה זו שתי אופציות תיחום שטח העבודה: בעזרת קרשים מוחזקים במוטות ברזל, או דרך תבניות מודולריות מאלומיניום (לינק לעמוד הרסטא שלנו באתר).

תבנית מודולרית מאלומיניום מגיעה במגוון גדלים, היא קלה יותר מתבניות פלדה, וחזקה במיוחד. עבודה עם תבניות חוסכת בתשומות עבודה ומקטינה בצורה משמעותית עלויות קבלן. התוצאה המתקבלת לאחר יציקות בטון בעזרת תבניות אלומיניום מודולריות היא בטון חלק, עמיד ואיכותי.

היציקה עצמה מתבצעת ישירות ממשאית הבטון, בין אם ישנה גישה מתאימה, או באמצעות משאבה. לאחר שפיכת הבטון יתבצע פילוס, ולאחר מכן נדרשת המתנה עד להתייבשות החומר.

מצד שני יש להקפיד על הנקודות הבאות:
  • עומס מרוכז גבוה על רגל המגדל דורש הקפדה יתרה על פיזור נכון של העומס על המשטח הנושא (רצפת בטון או מצע מהודק).
  • יש לבדוק אם נדרשת תמיכה של המשטח הנושא עקב העומסים המרוכזים המועברים אליו ע"י רגלי המגדלים.   
  • יש לנטרל את השקיעות ע"י ביצוע קמרון קל בשעת ביצוע הטפסות.
  • האפשרות לגשר מפתחים גדולים באמצעות הקורות המבריחות והמרישים מגדילה את העומס המועמס על רגלי המגדל ולכן יש לדאוג לחיזוקים בין המגדלים, כאשר המגדל גבוה מ-6 מ', ע"י אלכסוני חיזוק אשר יקטינו את אורך הקריסה של רגלי המגדלים.

מצב הפועלים בשטח בתקופת מלחמת חרבות ברזל

מתכנון לביצוע: כיצד הופכים חזון למציאות

מיגונית, ממ"ד וחשיבותם בכל בית ומרחב בישראל

מהפכה בבניה: כיצד החדשנות הטכנולוגית חוללה מהפכה בענף הבניה?

מצב הפועלים בשטח בתקופת מלחמת חרבות ברזל

שער המדע, רחובות

מתחם לוי אשכול דרום – קרית אונו

מתכנון לביצוע: כיצד הופכים חזון למציאות