בחודשים האחרונים התקיימו לא מעט רעידות אדמה שהורגשו בישראל. רעידות אדמה אלו גורמות לנזקים חמורים אשר משפיעים על עולם הבנייה, הן מבחינת שינוי בשלבי התכנון של בניית מבנים חדשים, שפצור מבנים קיימים, והן מבחינה כלכלית.
רעידת אדמה חזקה עלולה לגרום להתמוטטות של מבנים, גשרים ותשתיות נוספות.
במקרים קשים מאוד, רעידה עשויה לייצר גלי צונמי משמעותיים והרסניים. לכן חיי האדם בסכנה רבה במהלך תקרית של רעידת אדמה.
המון בניינים שנבנו לפי ינואר 1980 נמצאים בסיכון רב יותר ורבים מהם לא עומדים בתקן הנדרש בשביל לשרוד מצב של רעידת אדמה. מצב זה היווה טריגר משמעותי בהוצאה לפועל של תכנית תמ"א 38 שנועדה לחזק בניינים ישנים כדי שיוכלו לעבור רעידות אדמה ולהישאר שלמים ולהגן על הדיירים בבניין, כך שלא נחזה באותם מחזות נוראיים שנצפו בחודשים האחרונים בטורקיה ובסוריה, שעד היום מתאוששות ממצב ההרס שנגרם להן, וכן גם הורגשו בישראל בכל מכה שקיבלה טורקיה. מה שגורם לחשש גדול יותר שאכן יגיע גם לישראל. באופן מצער, רבים מהבניינים הנמצאים באזורי סיכון לא עברו תמ"א או חידוש בשל חוסר כדאיות כלכלית.
מצב של בניינים אשר לא בנויים לפי התקן הנדרש עבור רעידות אדמה, פוגע בעולם הבנייה וגורם לכך שלאחר מקרה של רעידת אדמה דיירי הבניין יוכלו לתבוע את הקבלנים והיזמים, אמנם התביעה לא תהיה קלה, אך הם יוכלו להשמיע את קולם. ולא רק הדיירים אלא גם הרשויות שיכולות להאשים ולבצע עצירות של קבלנים, יזמים, אדריכלים ומהנדסים, בהאשמה של בנייה באיכות ירודה ולא חוקית של מבנים.
נכון לכרגע עלה לדיון, מימון לפרויקטים, רבות בעקבות השינויים הכלכליים שעובר השוק ומעורבות גוברת של גורמים חוץ-בנקאיים במימון קבלנים ויזמים כדי לעזור לקבלנים במצב שלאחר רעידת אדמה.
הידע שהצטבר מרעידת אדמה לרעידת אדמה עבור צמצום הנזקים, בשילוב שיטות בנייה עדכניות ובנייה באמצעות חומרים איכותיים ועמידים יותר, הביאו לתהליכי תכנון ובנייה עדכניים ולהתאמת הבנייה עבור תרחישי רעידות אדמה חזקות.
הבניינים המודרניים שנבנים כיום הם חזקים ועמידים יותר בפני רעידות אדמה והנזקים שקורים במשך האירוע מצומצמים יותר ממקרים קודמים.
לכן, הגיעה החלטה בישראל בה נקבע תקן בנייה כדי להבטיח את עמידות המבנים.
התקן הישראלי ת"י 413 מחייב את הקבלנים לבנות מבנים מחוזקים ועמידים בפני רעידות אדמה.
חשוב לזכור שהרעידה הגדולה והחזקה היא הראשונה מבין עוד כמה רעידות אדמה קטנות יותר שמגיעות ישר אחריה, ולכן הטלטלה הממושכת עלולה לגרום לקריסת הבניין.
ולסיכום: רעידת אדמה הרסנית במדינת ישראל אינה שאלה של האם, אלא רק שאלה של מתי.
הקבלנים והיזמים מבינים שצריך להיערך לרעידת אדמה עזה בישראל ולצמצם את נזקיה, אם המדינה תקדיש לכך את משאבי תשומת הלב והתקציבים הראויים.
כיום עם הבניה המתועשת, ותבניות האלומיניום, אפשר לבנות מבנים העומדים בתקן הרצוי כדי להתכונן למצב רעידות אדמה הצפויות להגיע.